2020: Interview aioto Jeanine Rutten

aiotoJeanineRuttenJeanine Rutten is aioto, arts in opleiding tot onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde bij Gerion (Amsterdam UMC, locatie VUmc). Haar promotieonderzoek, het ANNA-onderzoek, gaat over het verbeteren van antibioticagebruik voor urineweginfecties in verpleeghuizen. Op dit moment combineert zij haar eigen onderzoek met onderzoek naar COVID-19 bij verpleeghuisbewoners.

  

Hoe ziet je werk eruit?

Momenteel werk ik volledig in het onderzoek. Ik combineer het ANNA-onderzoek met het (YSIS registratie) COVID-19-onderzoek en de opleiding tot epidemioloog. De dataverzameling van het ANNA onderzoek was net klaar toen de uitbraak van het coronavirus als pandemie werd bestempeld. Ik wilde op dat moment graag iets bijdragen. Gelukkig startte onze afdeling al snel onderzoeken naar COVID-19 en kon ik bij één van de onderzoeken aansluiten. Nu, twee factsheets en twee artikelen verder (terug te lezen op https://unovumc.nl/covid-19/), heb ik weer meer ruimte voor het ANNA onderzoek. Ook volg ik nu het laatste vak van mijn opleiding tot epidemioloog. 

 

Wat heeft corona jou gebracht?

Buiten veel zorgen (over anderen), geeft het me veel tijd. In plaats van reistijd, heb ik nu wat extra tijd voor onderzoek en hobby’s zoals sporten. Door het vele thuiswerken, zie ik mijn dochtertje écht opgroeien. Dat is wel heel bijzonder. In het onderzoek naar COVID-19 werk ik onder behoorlijke tijdsdruk met hele fijne en ervaren collega’s. Het is wat dat betreft een leerzame tijd. In de activiteitencommissie van VASON leren we onze collega’s op afstand te verbinden. Het is moeilijk, maar het lukt steeds beter. Op 11 oktober volgt onze tweede digitale activiteit: de alternatieve Singelloop (dit jaar ook voor niet-hardlopers).

 

Wat is je droom voor de toekomst?

Net als nu: een combinatiebaan. Ik hoop later naast mijn werk als specialist ouderengeneeskunde onderzoek te blijven doen en in het onderwijs te werken. Daarnaast hoop ik natuurlijk gelukkig te blijven!

 

Hoe zie je jouw toekomst in de wetenschap?

Ik wil graag praktisch onderzoek blijven doen dat direct een meerwaarde heeft voor het vak van de specialist ouderengeneeskunde. Ook hoop ik later les te geven in de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en daar mijn enthousiasme voor onderzoek over te kunnen te brengen.