Patiënt centraal in geriatrisch revalidatie: een uitdagend evenwicht - interview met oud-AIOTO Ewout Smit
Ewout Smit promoveerde 4 februari op het proefschrift ‘Patient-centeredness in geriatric rehabilitation: introducing a novel patient centred goal setting method and patient reported outcome measurement in geriatric rehabilitation’. Leer meer over hoe hij bij onderzoek betrokken raakte, over het al dan niet centraal stellen van de patiënt en wie hem inspireren.
Hoe ben je bij onderzoek betrokken geraakt?
Mijn interesse in onderzoek is gestart tijdens mijn geneeskundestudie. Voor mijn wetenschappelijke stage heb ik een half jaar onderzoek gedaan in de jeugdgevangenissen van British Colombia, Canada. Ik twijfelde toen al over de waarde van de vragenlijsten die we gebruikten, heb dat verder onderzocht en mijn interesse in klinimetrisch onderzoek werd geboren. Na mijn studie heb ik met veel plezier in het ziekenhuis gewerkt, maar ik miste iets. Toen ik in de ouderengeneeskunde op afdelingen geriatrische revalidatie en gerontopsychiatrie kwam te werken voelde ik me op mijn plek. Omdat ik naast de opleiding ook promotieonderzoek wilde doen, ben ik voordat ik ging solliciteren in gesprek gegaan met Martin Smalbrugge, hoofd van de opleiding van Gerion, over deze wens. Binnen een jaar had hij samen met professor Hertogh de AIOTO-plaats voor mij gecreëerd, waar ik grotendeels zelf invulling aan mocht geven. En die invulling werd natuurlijk de geriatrische revalidatie.
Wat heb je geleerd tijdens het onderzoek doen?
Dat het best lastig kan zijn om onderzoek en praktijk te verbinden. De afstand kan groot zijn. In mijn onderzoek merkte ik bijvoorbeeld dat professionals netjes en duidelijk doelen hadden besproken met de patiënt. De patiënt kon dit zes weken later niet terug geven en ontkende zelf dat dit gebeurd was, terwijl ik het op video had! Helemaal spannend aangezien de visie van de patiënt de uitkomst van onze pilotstudie was. Ik vraag me soms af of we deze laatste uitkomst niet te belangrijk hebben gemaakt, er zijn meer zaken relevant.
Wat doe ik in de praktijk met mijn eigen resultaten? Ik merk dat het vaak bij aanvang van de revalidatie echt teveel is gevraagd om iemand zelf zijn revalidatiedoelen te laten formuleren. Belangrijker is om na te gaan welke rol de patiënt van jou als team of als dokter wil. Het is dus niet erg om te starten met een meer paternalistische rol om zo de patiënt op weg te helpen. Daarna is het zaak om te blijven na te gaan welke rol van je verwacht wordt, wat de revalidatiedoelen van de patiënt zijn en wie deze dus formuleert. Op deze manier heb je de grootste kans dat je goed patiëntgericht aan het werken bent.
Wie inspireert je?
Heel veel mensen! Ik heb zoveel inspirerende mensen meegemaakt tijdens mijn ‘AIOTO-journey’ en zoveel bereidheid van hen te helpen en mee te denken. Ik heb daardoor veel geleerd over ons mooie vak, maar daarnaast ook over leiderschap, over hoe je mensen verbindt en natuurlijk over epidemiologie en onderzoek. Je kunt meer over hen lezen in het dankwoord van mijn proefschrift. Mijn doel is om bij te blijven dragen aan de verbinding tussen onderzoek en praktijk. Vanuit Vivium en het VUmc heb ik de mogelijkheid gekregen om zowel als specialist ouderengeneeskunde als onderzoeker te werken, waar ik erg dankbaar voor ben. Tenslotte ben ik als gastdocent bij verschillende opleidingen betrokken en ben ik opleider voor AIOS, HAIO’s en coassistenten. Deze “nieuwe” generatie inspireert mij en geeft hoop voor de toekomst voor de ouderengeneeskunde!
Wat is je motto?
“The only easy day was yesterday.”