2016 - Lissabon

Vorige week was het dan eindelijk zover! Een grote groep van 26 AIOS vertrok in de vroege ochtend van 5 oktober naar Lissabon voor het EUGMS congres van 2016.

 

Door middel van een scavenger hunt door het centrum van Lissabon kregen de deelnemers de kans om elkaar en de stad te leren kennen! Hierna volgden de congresdagen waarbij ook tijdens de pauzes genoeg tijd was om te genieten van de altijd schijnende zon, of de posterpresentaties van onze collega AIOS te bewonderen. 

We hebben tijdens het congres onder andere geleerd over: 'healthy aging', de behandeling van cardiovasculaire risicofactoren bij ouderen, voeding bij ouderen (bleek een 'hot' item), de opzet en problemen van de zorg in verpleeghuizen buiten Nederland en nog veel meer. Wat ons opviel: het specialisme ouderengeneeskunde is relatief onbekend in het buitenland, in het kader van kennis en ontwikkelingen binnen de ouderenzorg lijkt Nederland voorop te lopen, de kennis en kunde van AIOS ouderengeneeskunde over dementie is van hoog niveau en over advance care planning wordt in het buitenland nog weinig gesproken. Wat we verder geleerd hebben: dat er een mooi uitzicht is over Lissabon bovenop een rooftop bar, hoe te twitteren (voor meerdere AIOS voor het eerst), dat zwart toiletpapier raar is, dat taxi's in Lissabon bizar goedkoop zijn en dat we een hoop aan elkaar te vertellen en met elkaar te bediscussiëren hebben. Ons advies: ga volgend jaar mee naar het EUGMS congres in Nice. Het is een geweldige, gezellige en leerzame ervaring!

 

EUGMS 2016