Nieuws

Hier vind je de laatste nieuwsberichten over activiteiten binnen VASON én in de ouderengeneeskunde.

Heb je suggesties voor berichten voor de nieuwsbrief of de website? Mail ons dan!

 

 

VASON is zoekt  een nieuw algemeen bestuurslid vanaf 1 juli 2023!

 

Functieomschrijving:
Het nieuwe bestuurslid houdt zich met name bezig als PR officer van VASON. Hierbij probeer je de relatie tussen VASON en haar aios te bevorderen, de zichtbaarheid en bekendheid van VASON te vergroten en de onderlinge betrokkenheid te bevorderen. Dit houdt in dat jij de content op de website en social media maakt en beheert, de nieuwsbrief maakt en eventuele promotiematerialen ontwikkelt. 

  • De functie voer je minimaal 1 jaar uit. 
  • Tijdinvestering: 8 uur per week // incl. maandelijkse bestuursvergadering en halfjaarlijkse ALV.

 

Algemene informatie
Samen met vijf andere aios vorm je het bestuur van de Vereniging voor Artsen in Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde Nederland. Idealiter zijn aios van alle opleidingsinstituten en meerdere opleidingsjaren vertegenwoordigd binnen het bestuur. Daarom nodigen wij ook zeker eerstejaars aios uit om te solliciteren.  

 

Overige taken: 

  • Ieder bestuurslid zit met diverse externe partijen om de tafel, zoals SOON, Verenso, SBOH of het CGS. Afhankelijk van jouw portefeuille, kan jij hier het aanspreekpunt voor zijn. Er wordt met het gehele bestuur maandelijks gekeken wie er naar deze vergaderingen toe kan. Je rapporteert hierover op de bestuursvergadering. Het verschilt per partij, wat de taak precies inhoudt (van alleen contact zo nodig, tot meerdere malen per jaar een direct overleg, tot het bijwonen van ALV’s).
  • Tevens heb je vaak een interne commissie in je portefeuille. Je bent onderdeel van deze commissie in je functie als bestuurslid. Je zorgt voor contact tussen de rest van het bestuur en de commissie en ondersteunt hen in haar taken. 

 

Profiel

  • Je bent enthousiast en graag betrokken bij VASON.
  • Je wil je graag inzetten voor onze vereniging en een verbinder zijn tussen het bestuur en de aios op jouw onderwijsinstituut.
  • In contacten met externe partijen behartig je de belangen van aios en durf je je nek uit te steken. Tijdens de bestuursvergadering en de ALV geef je terugkoppeling van lopende zaken aan je medebestuursleden en (actieve) VASON-leden.

 

Arbeidsvoorwaarden
Omdat het goed uitvoeren van de taken als VASON-bestuurslid van groot belang is om de vereniging gezond en levend te houden en dit tijd kost, ondersteunt onze werkgever ons hierin. De SBOH heeft een speciale bestuursregeling waardoor je de opleiding parttime (minimaal 80%) mag volgen. Daarmee krijg je uiteraard wat uitloop van de opleidingstijd. De SBOH vult je salaris aan tot 100%. Wil je fulltime blijven werken, dan krijg je een extra vergoeding bovenop je 100% salaris. 

 

Wat biedt VASON jou?

  • Bestuurslid van VASON zijn geeft een enorme verrijking aan je opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.
  • Naast inhoudelijk bezig zijn met je vak en het worden van een goede specialist ouderengeneeskunde krijg je de mogelijkheid om je te ontwikkelen als bestuurder.
  • Als bestuurslid bij VASON zit je aan tafel met iedereen die het binnen de ouderengeneeskunde voor het zeggen heeft en die invloed uitoefent op jouw opleiding.
  • Je weet wat er speelt en hoe de verhoudingen zijn tussen en binnen de verschillende organisaties.
  • Je leert te onderhandelen en beleidspunten te bereiken.
  • VASON is een groeiende vereniging met een vernieuwd en uitbreidend activiteitenplan. Dus als bestuurslid kun je zelf de focus leggen op wat jij belangrijk vindt om op te pakken binnen de vereniging.
     

Ben je geïnteresseerd in deze bestuursfunctie? Stuur je reactie voorzien van CV en motivatie uiterlijk 9 juni 2023 naar bestuurvason@gmail.com! Heb je interesse in een bestuursfunctie, maar liggen je ambities elders dan bij het huidige vacaturepakket, dan ben je uiteraard ook welkom om te solliciteren en kijken we samen naar eventuele andere mogelijkheden! De sollicitatiegesprekken zullen op 13 juni 2023 eind van de middag/begin van de avond zijn in Utrecht, Schola Medica. 

Ook voor inhoudelijke vragen of vragen over de procedure kun je contact opnemen met de secretaris Inge Bobbert door te mailen naar bestuurvason@gmail.com.

 

Het is deze keer niet mogelijk om tevoren een kijkje te nemen bij een bestuursvergadering. Wil je meer weten over de functie? Spreek een van onze bestuursleden aan op de faculteiten, op het Verenso congres op 1 juni of op de aios-borrel na het congres. 

We vinden het heel leuk om al je vragen te beantwoorden!

 

heidag2023 1

Het jaarverslag van bestuursjaar 2022 is af. We blikken terug op een succesvol lustrumjaar, waarbij we onder andere gewerkt hebben aan het nieuwe Landelijke Opleidings Plan, de CAO onderhandelingen hebben afgerond, alle doelen van ons Meerjarenbeleidsplan 2020-2023 hebben behaald en vooral veel leuke activiteiten voor jullie hebben georganiseerd.

 

Jaarverslag_2022.pdf

 

Jaarverslag

Per 1 maart zijn jullie allemaal officieel gestart met de opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde! Ontzettend leuk dat jullie voor dit mooie vak hebben gekozen!

 

Wij willen jullie alvast informeren over VASON: De AIOS vereniging voor de ouderengeneeskunde.

Ons doel is jullie belangen zo goed mogelijk te behartigen op zowel lokaal, als op landelijk niveau. Maar eigenlijk nog belangrijker: we organiseren regelmatig leuke uitstapjes en interessante cursussen die ten goede komen van je eigen ontwikkeling tot SO!

Je kan gratis lid worden van onze vereniging. Dit kon tijdens je aanmelding voor de opleiding door, bij alle papieren, het hokje ‘VASON’ aan te vinken. Je kan nu ook nog steeds lid worden door dit door te geven bij de SBOH.

 

Meer informatie is te vinden op deze website.

 

Je kan ons ook vinden op facebook, Twitter, Linkedin en Instagram!

Bij vragen mail het bestuur op bestuur@vason.nl. Wij hopen jullie te spreken op de terugkomdagen of de eestejaarsborrels!

 

Bestuur Maastricht

Op 12 januari startten we het feestje in de trein naar Oostenrijk met 20 aios, en dubbel zoveel halve liters. In Zell am See hebben we drie volle dagen geskied en gesnowboard. Gelukkig was er ruim voldoende sneeuw, waren alle pistes open, en hebben we grotendeels in de zon gesport. Na het skiën was iedereen te vinden in de après ski, waar we royaal genoten hebben van de pullen weissbier, jägerbombs en de waanzinnige muziek van Almklausi. Als het dansen op de après ski nog niet voldoende was, dan werd de sauna nog even aangezwengeld. Heerlijk! Op 15 januari pakten we (net aan) de trein naar huis. Er rest ons alleen nog 1 vraag: Wie heißt die Mutter von Niki Lauda?

 

IMG 20230116 WA0068 

20230114 175233IMG 20230113 WA0017

Op de vroege ochtend van 28 september meldden zich 15 aiossen van de diverse opleidingsinstituten in de centrale hal van ´De Haaienbek´. Deze groep ging deelnemen aan het jaarlijkse congres van de EuGMS (European Union Geriatric Medicine Society). De Thalys vertrok op tijd richting Brussel waar de groep na een zoete lunch (wafels) instapte op de Eurostar naar Londen.

 

In de middag kwamen we aan op St. Pancras International, volgens Newsweek het mooiste station van de wereld. De groep vervolgde de reis via het indrukwekkende OV-netwerk richting het oosten van Londen waar het zich het hotel bevond dichtbij het congrescentrum ExCel, een afkorting van van Exhibition Centre Londen. Dit gigantische complex beslaat bijna 300,000m2 en biedt plaats aan eetgelegenheden, meerdere congressen en een Jurassic World Expo. Tijdens de openingsceremonie werd het organiserende comité en het bestuur van de EuGMS uitgebreid bedankt, soms verstoord door dinogeluiden.

 

Op de tweede dag sloten de laatste aiossen aan en was de groep van 18 man compleet. De tweede en derde dag waren gevuld met een uitgebreid scientific programme. Er vonden zeven simultane sessies plaats over een breed scala aan binnen de ouderenzorg relevante onderwerpen zoals sarcopenie, valpreventie, technologische innovaties, palliatieve zorg en osteoporose. De Nederlandse inbreng was ook dit jaar groot. De reisgroep bestond ook uit vijf aioto´s die over hun onderwerp presenteerden. Jasper Maters (palliatieve zorg bij dementie op jonge leeftijd), Gerrie van Voorden (probleemgedrag bij dementie), Jeanine Rutten (voorschrijfgedrag bij urineweginfecties) en Bianca Schmit (afbouw van bloeddrukmedicatie bij neuropsychiatrische symptomen bij dementie) presenteerden hun poster. Nienke Fleuren (Advance Care Planning) en Esther Hartman (voorschrijfgedrag bij urineweginfecties) hadden zelfs een drukbezochte, mondelinge presentatie.

 

Los van het wetenschappelijke gedeelte was er ook tijd voor een sociaal programma. De groep verkende op donderdag de chique wijk Mayfair dichtbij Buckingham Palace en sloot af in een van de vele pubs daar. Op vrijdag dineerden we op een fraaie locatie aan de Thames in het gezelschap van onder andere Raymond Koopmans, Sytse Zuidema en Martin Smalbrugge. De tijd vloog kortom voorbij.

 

Wil je een volgende keer (opnieuw) ook meegaan op de congresreis? Volgend jaar vindt het EuGMS congres plaats van 20 t/m 22 september in Helsinki.

 

20220930 120726

Zondag 2 oktober was het dan eindelijk weer voor zover: de Singelloop van Utrecht. En deze keer echt weer als van ouds met juichende menigtes langs de kant!
Met de artsen en vrienden van my-doc en VASON hebben we weer met veel inzet en plezier gelopen voor de ouderengeneeskunde. Iedereen rende zijn beste tijd en genoot van de welverdiende borrel achteraf.
De welbegeerde en spiksplinternieuwe hometrainer als prijs voor de meest unieke topprestatie is dit jaar uitgereikt aan onze aios en bestuurslid Guus van der Linden, ter donatie aan zijn verpleeghuis.
Kortom een prachtige 4e editie van de Singelloop in Utrecht met VASON en my-doc. En ondanks de blaren en de spierpijn wordt er tijdens de borrel al enthousiast gesproken over de Singelloop in 2023, want we blijven lekker in beweging!

Doe jij volgend jaar ook mee?

 

singelloop 2022

Per 1 september zijn jullie allemaal officieel gestart met de opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde! Ontzettend leuk dat jullie voor dit mooie vak hebben gekozen!

 

Wij willen jullie alvast informeren over VASON: De AIOS vereniging voor de ouderengeneeskunde.

Ons doel is jullie belangen zo goed mogelijk te behartigen op zowel lokaal, als op landelijk niveau. Maar eigenlijk nog belangrijker: we organiseren regelmatig leuke uitstapjes en interessante cursussen die ten goede komen van je eigen ontwikkeling tot SO!

Je kan gratis lid worden van onze vereniging. Dit kon tijdens je aanmelding voor de opleiding door, bij alle papieren, het hokje ‘VASON’ aan te vinken. Je kan nu ook nog steeds lid worden door dit door te geven bij de SBOH.

 

Meer informatie is te vinden op deze website.

 

Je kan ons ook vinden op facebook, Twitter, Linkedin en Instagram!

Bij vragen mail het bestuur op bestuur@vason.nl. Wij hopen jullie te spreken op de terugkomdagen!

 

bestuurbreed

VASON heeft het jaarverslag van 2021 afgerond.

In de onderstaande bijlage kunnen jullie lezen wat er in 2021 allemaal is gebeurd binnen VASON! Vanwege de coronacrisis was het een bijzonder jaar waarbij we ons allemaal opnieuw hebben moeten aanpassen aan de omstandigheden en heel veel van onze activiteiten niet door konden gaan. Desondanks hebben we er een mooi jaar van gemaakt. We hebben ontzettend veel zin om het komende jaar weer vol enthousiasme voor jullie aan de slag te gaan en we hopen weer meer fysieke activiteiten te kunnen organiseren! Dit alles is niet mogelijk zonder onze actieve leden.

 

Namens VASON bedankt voor jullie betrokkenheid en inzet!

 

Foto jaarverslag

Het is tot op de laatste dag spannend geweest of alles door kon gaan en het heeft heel wat regelwerk gekost, maar alle bloed zweet en tranen waren het meer dan waard! We kijken met z'n allen terug op een aantal fantastische dagen wintersport, gezelligheid en kaiserwetter. We kunnen nu al niet meer wachten op volgend jaar.

 

Wintersport 2022

Via de jaarvertegenwoordiging van de opleidingsinstituten kregen we signalen dat de AIOS zich zorgen maken over onvoldoende plekken voor de landelijke keuzedagen. Zie hieronder de terugkoppeling hierop. 

 

Landelijke keuzedagen Verdieping Psychogeriatrie en Verdieping Somatiek

Met veel plezier organiseren wij bij SOON het landelijk cursorisch onderwijs in de Verdiepingsfase van de opleiding (2e en 3e jaar). We merken dat er bij aios vragen zijn over deelname aan de landelijke keuzedagen Verdieping Somatiek en Verdieping Psychogeriatrie. Daarom hieronder nog even alles op een rij.

De keuzedagen horen bij de Verdiepingsfase van de opleiding (2e en 3e jaar). Na voltooiing van het basisjaar (1e jaar), kun je je hiervoor inschrijven. De keuzedagen zijn niet gekoppeld aan een specifieke opleidingsperiode. Je bent verplicht vier van de vijf keuzedagen te volgen. De vijf keuzedagen worden elk kalenderjaar opnieuw aangeboden. Je hebt dus de vrijheid om je deelname aan de keuzedagen over een langere periode te spreiden.

Alle praktische informatie over het landelijk cursorisch onderwijs staat op de website van Schola Medica. In je persoonlijke leeromgeving in SMILE staat het inschrijfformulier. De inschrijving voor de keuzedagen voor het jaar 2022 is afgelopen september gestart. Je kan je voor een keuzedag inschrijven, totdat deze het maximum aantal heeft bereikt.

We merken dat aios zich heel snel inschrijven om verzekerd te zijn van een plek. Inderdaad lopen de dagen snel vol. Als je nog geruime tijd in opleiding bent, verwachten wij dat je je inschrijft voor de keuzedagen waar nog voldoende plaats is. 

We merken ook dat we op de dagen zelf een behoorlijk aantal afwezigen hebben. Daarom willen we je vragen om je tijdig af te melden, mocht je toch niet kunnen komen. Want dan kunnen we een collega-aios wellicht blij maken en de beschikbare capaciteit optimaal benutten. 

 

Neem dus contact op:

  • met SOON: indien je echt geen mogelijkheid binnen je opleiding meer hebt om de keuzedagen te volgen, en toch nog heel graag zou willen deelnemen aan keuzedagen die reeds ‘VOL’ zijn, via aiosonderwijs@soon.nl 
  • met Schola Medica: om je tijdig af te melden en wellicht een andere aios blij te maken, via onderwijs@scholamedica.nl 

 

We zijn er voor jullie. Tot nu toe hebben we altijd een oplossing gevonden!

VASON

In 2022 bestaat VASON 30 jaar! Wij willen dit graag vieren samen met jullie en daarom hebben we een lustrumcommissie in het leven geroepen om spetterende lustrumactiviteiten te bedenken. De lustrumcommissie is druk bezig met met brainstormen en hebben een aantal ideeën, maar hebben jullie input nodig! Wij zijn benieuwd wat voor activiteiten jullie leuk lijken om aan deel te nemen. Het zou ons helpen als jullie voor ons twee korte vragen zouden willen beantwoorden. 

 

 

Foto enquete

VASON wenst jullie allemaal een heerlijke welverdiende vakantie met hopelijk weinig corona perikelen. Houdt onze social media en website in de gaten voor hopelijk een heleboel leuke activiteiten vanaf september.

 

Vakantie

In het afgelopen jaar is VASON bezig geweest met het thema veilig opleiden. Naar aanleiding van een enquête onder de aios ouderengeneeskunde in september/oktober 2020, waarop vele aios hebben gereageerd, hebben wij als bestuur deze handreiking geschreven. Mochten er vragen of opmerkingen zijn over het stuk dan kunnen jullie deze ten alle tijden sturen naar onze mailbox bestuurvason@gmail.com

 

veilig-opleiden.pdf

IMG 2983

VASON heeft het jaarverslag van 2020 afgerond.

In de bijlage kunnen jullie lezen wat er in 2020 allemaal is gebeurd binnen VASON! Vanwege de coronacrisis was het een bijzonder jaar waarbij we ons allemaal hebben moeten aanpassen aan de omstandigheden en heel veel van onze activiteiten niet door konden gaan. Desondanks hebben we er een mooi jaar van gemaakt. We hebben ontzettend veel zin om het komende jaar weer vol enthousiasme voor jullie aan de slag te gaan en we hopen weer meer fysieke activiteiten te kunnen organiseren! Dit alles is niet mogelijk zonder onze actieve leden.

 

Namens VASON bedankt voor jullie betrokkenheid en inzet!

Schermafbeelding 2021 05 17 om 12.08.28

Met een grote glimlach kijkt het bestuur terug op de eerste live bestuursvergadering in maanden. We hebben niet alleen genoten van een vergadering waarbij er weer een mooie mijlpaal is behaald voor het bestuur, waarover we binnenkort meer kunnen vertellen. Maar we hebben ook weer eens heerlijk bij kunnen kletsen met elkaar. Het bestuur kijkt uit naar een mooie zomer! 

Bestuur

Op 14 maart was de tweede digitale heidag van het VASON bestuur. Het bestuur kijkt terug op een productieve dag waarbij er mooie doelen zijn opgesteld voor 2021. Ondanks de coronapandemie kijkt het bestuur ook terug op een mooi 2020 waarbij er vele doelen van het bestuur zijn behaald en onze vereniging zich verder heeft ontwikkeld. 

WhatsApp Image 2021 03 14 at 14.51.34

Op dinsdag 15 juni vond onze algemene ledenvergadering plaats, opnieuw digitaal via ZOOM. Tijdens de vergadering stelden Cheryll Bischoff en Stacy de Ruiter zich voor als aspirant bestuursleden van VASON. Cheryll heeft sinds oktober de werkzaamheden van Sabine Bezstarosti overgenomen en richt zich op de PR van VASON. Stacy zal de komende maanden worden ingewerkt om eind maart het stokje van onze voorzitter over te nemen. De leden stemden unaniem in met het aannemen van de nieuwe bestuursleden. Daarna presenteerden we een terugkoppeling van onze heidag, een terugblik op de afgelopen maanden en onze jaaragenda van 2021. Ook werd de begroting unaniem goedgekeurd door de aanwezig aios. Afsluitend was er ruimte voor vragen en hebben we alle aanwezig actieve aios bedankt voor hun inzet het afgelopen jaar. Zij hebben een bedankje ontvangen namens VASON. Wij vonden het wederom een succes en willen iedereen bedanken voor de aanwezigheid. Hopelijk zien we elkaar snel weer, digitaal of in real live, tijdens een van onze activiteiten! 

pexels pixabay 4158

Op 6 november vond dit jaar de Startersdag in digitale vorm plaats. Zo'n 45 aios keken live mee tijdens de webinar die georganiseerd was in samenwerking met VvAA en Verenso. In vogelvlucht werden de aios meegenomen in relevante zaken die als beginnend SO op je pad komen: wat je terugkrijgt voor je lidmaatschap van VvAA en Verenso, aandachtspunten bij het starten als ZZPer, herregistratie en visitatie. Het was een geslaagde webinar!

WhatsApp Image 2020 11 06 at 16.12.05

Op 10 en 11 oktober kwamen 89 artsen en sportmaatjes van VASON, My-doc en Me-doc in beweging en legden samen 1159 kilometer af! Op de digitale afsluiting werden mooie prijzen uitgereikt voor zowel de deelnemers als het verpleeghuis. Een zeer geslaagd en sportief weekend!

Wij hopen jullie allemaal weer (digitaal) te zien op onze volgende activiteit!WhatsApp Image 2020 10 24 at 11.31.23

Interview met Kim Blom, aios ouderengeneeskunde, in tijden van de coronacrisis.

Nederland is in de ban van het coronavirus. Wat voor impact heeft dit op de arts-assistent in opleiding? Wat gebeurd er met je opleidingsschema en kom je nog toe aan je leerdoelen? Hoe belangrijk zijn deze leerdoelen nu eigenlijk en waar ligt de prioriteit? Hoe combineer je je privé-leven met de harde waarheid t.a.v. het corona-virus en vaak drukke tijden op de werkvloer?  Aios Kim Blom vertelt haar verhaal:

 

Kim blom

Waar ben je op dit moment werkzaam?
Ik werk bij Sint Jozefoord in Brabant, eigenlijk voor ZBVO (Zorg en Behandeling voor Ouderen), waar ik momenteel mijn keuzestage eerstelijn doe. Op dit moment zijn de eerstelijnswerkzaamheden niet mogelijk, dus werk ik intramuraal en functioneer ik daar als vliegende keep op de afdelingen waar het nodig is.

 

Komt dat door de coronacrisis?

Ja, dat komt door de coronacrisis. Ik werk hier sinds maart, waarbij wij in de eerste twee weken nog wel consulten hebben kunnen doen. Daarna werden de coronamaatregelen aangescherpt en kwamen er ook verdenkingen hier in huis. Toen werd landelijk geadviseerd en ook hier besloten om voorlopig geen consulten te doen. Dit om de mensen te beschermen en optimale zorg te kunnen bieden binnen het verpleeghuis.

 

Wat merken jullie van de coronacrisis?

Eigenlijk best wel veel. Enerzijds omdat de stage dus nu geen eerstelijnstage is, maar ik intramuraal aan het werk ben. Anderzijds ook omdat het werk op dit moment anders is. Bijna alles draait om corona. Je bent continu bezig met patiënten die klachten hebben die kunnen passen bij corona, waarbij wij ons afvragen of het corona is of niet. En bij mensen met corona vraagt je je af of zij het gaan halen of niet. Normale vragen over obstipatie die komen eigenlijk bijna niet meer aan de orde. Hierbij vraag ik me dan af of deze klachten er niet meer zijn, of niet meer naar voren komen door alles wat er nu speelt. Het is echt een andere manier van werken, zeker in het begin toen wij de eerste besmettingen kregen. Het begint nu langzaam wel iets te normaliseren, omdat je nu gewend bent aan de situatie rondom corona en weet wat je moet en wat je kunt doen.

 

Besmettingen bekend?
Jazeker, in eerste instantie begon het met een verdenking bij een bewoner die wij hebben getest. Dit liep gedurende het weekend op tot verdenking op besmetting bij ongeveer 75% van de afdeling. Deze afdeling werd al snel een cohortafdeling. Op dit moment hebben wij 3 cohortafdelingen en hier en daar nog een apart geïsoleerde patiënt op een andere afdeling. Zeker voor de zorg is deze situatie ook erg intens, onder andere, omdat de mensen daar al lang wonen en nu soms ernstig ziek worden of zelfs overlijden. En na een overlijden komen er ook nieuwe mensen te wonen die al besmet waren met corona. Dat is een hele omschakeling.

 

Ben je zelf ook op de cohortafdeling geweest?
Ja, ik ben daar ook geweest. In het begin vooral ook om het ziektebeeld te zien en te weten hoe het is. Maar nu ook zeker om mensen te kunnen vervolgen in mijn rol als vliegende keep wanneer de specialist ouderengeneeskunde bijvoorbeeld afwezig of druk is.

 

Invloed op collega’s? Uitval onder personeel?
De uitval valt hier naar mijn idee nog wel mee. Wel merkte je, toen corona hier net was, dat je erg op je hoede bent en aan het zoeken bent hoe je hiermee om moet gaan. Nu is er vooral duidelijkheid en weten we ook wat we moeten doen wanneer er een verdenking op een besmetting is. Er staan boxen klaar met beschermingsmiddelen die direct kunnen worden ingezet, dit is nu wel al onderdeel van een routine geworden. In het begin was het mentaal zwaar om met al deze zaken bezig te zijn en ook met een ziektebeeld dat je niet kent. Een van de leuke dingen is wel, dat er ook nog, of weer, wat grapjes gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer je zegt op je afdeling dat je op je paasbest komt in je gele pak, of de afdeling komt schilderen. De sfeer op de afdelingen is dus wel goed en ook zoals ik het ken van hiervoor.

 

Welke uitdagingen zie je nu als arts?
In de eerste weken toen hier de eerste cohortafdeling was, merkte ik dat ik het uitdagend vond om heel erg alert te zijn de hele dag. Je bent de hele dag aan het speuren of het een coronapatiënt is, ja of nee? En waarbij je je ook steeds de vraagt stelt of deze patiënt gaat overlijden of niet. Dit was erg intensief. Het was hierin wel een uitdaging om thuis ook de rust te vinden om uit te kunnen schakelen en de ellende even achter je te laten. Ook word je thuis continu geconfronteerd met het nieuws, webinars en dergelijke, dus soms was uitschakelen even lastig. Maar gesprekken met mijn thuisfront, buddy op het werk en ook sporten helpen mij wel om afstand te kunnen nemen. Een andere uitdaging die ik ook zie is dat veel telefonisch gaat, waaronder gesprekken met families. Hierin is het lastiger om een gesprek te voeren en ook gevoelsreflecties te geven. Ook bijvoorbeeld een glimlach achter een mondkapje is lastig, dus je gevoel overbrengen is wel een uitdaging.

 

Voel je je nu nog aios?
Ja en nee. De nee zit hem erin dat ik het idee heb dat wij hier echt een team zijn, met name omdat het erg kleinschalig is. Dus het is meer op gelijkwaardig niveau. En de ja zit hem erin dat ik wel merk dat zij ons als aios wel willen beschermen voor overbelasting. Maar ook het feit dat je altijd terug kan vallen op je supervisor. Ik sta zeker niet alleen.

 

Kom je toe aan eigen leerdoelen?
Niet de leerdoelen van de eerstelijnsstage op dit moment. Maar ik verwacht wel dat dit goed gaat komen. De leerdoelen die ik wel heb op somatisch vlak kan ik wel goed intramuraal oppakken nu. Deze pak ik mee waar ik kan. Mijn leerdoelen zijn dus gewijzigd in volgorde qua planning, maar ik kom zeker aan leren toe.

 

Wat heeft dit op invloed voor jou?
Corona maakt dat ik andere leerdoelen heb omdat je op een andere manier werkt dan je gewend bent. Zeker in het begin, waarbij dit hier in huis alweer iets lijkt te normaliseren. Ik vind het eigenlijk juist een hele leerzame omgeving. Maar dit is voor iedereen nieuw dus een continue leerschool. En een leerdoel: ‘hoe functioneer ik in een pandemie’, had ik niet in mijn lijstje staan.

 

Hoe ga je er thuis mee om?
Mijn vriend zit ook in het doktersvak dus we hebben het er regelmatig over. Hierdoor kan nu ook ons 2 jarige zoontje het woord ‘colonavilus’ inmiddels uitspreken, met een grote lach op zijn gezicht. Wij begrijpen elkaar thuis goed en hebben daardoor ook mogelijkheden om hier samen over te spuien, eigenlijk zoals wij dit altijd al doen. Dit geeft wel ruimte en verlichting en dan is het daarna ook weer goed. Wat met name nu thuis wel gek is, is dat je leven zo anders is door de algemene maatregelen, en niet zozeer door de situatie op je werk.

 

Welke persoonlijke uitdagingen spelen nu mee?
Nou, het verplaatsen van mijn bruiloft is niet echt een uitdaging, maar wel een teleurstelling. Verder draait het eigenlijk allemaal wel normaal door, zeker ook omdat de kleine naar de opvang kan en we allebei werken. Dus de uitdaging privé zit het hem meer in de teleurstelling rondom zaken die niet door kunnen gaan door de algemene maatregelen. Bijvoorbeeld dat je daardoor ook je vrienden minder ziet. De dingen die je normaal als gewoon ziet, zoals een terrasjes pakken of hardlopen met een hardloopclubje, dat is er ineens niet meer. Om dit dan toch zelf te blijven doen, bijvoorbeeld sporten volhouden en afleiding zoeken, dat is wel een uitdaging. Wij proberen wel met vrienden online af te spreken, dit is erg leuk, maar ook erg anders natuurlijk.

 

Is het duidelijk wat er van jou verwacht wordt t.a.v. de opleiding?
Ja op zich wel. Het is heel duidelijk dat er ook vanuit de SBOH en de opleiding gezegd is dat de kliniek even voorgaat op dit moment. Ik vind dat de opleiding goed meedenkt. Niet alles staat nu precies zwart op wit, maar zij vragen wel wat wij nodig hebben. Ik draai nu mee zoals, er denk ik, van me verwacht wordt, daar waar nodig is en dat is dus op dit moment intramuraal. Hoe dit straks daadwerkelijk gaat uitpakken qua registratie of KPB’s en alle officiële zaken, dat zie ik later wel. Ik kan me hier nu niet druk om maken. Ik weet dat er hier achter de schermen hard aan gewerkt wordt en daar heb ik vertrouwen in. Dit is voor iedereen zo en niemand heeft hier een draaiboek voor, dus dit wacht ik rustig af. In ieder geval op dit moment.

 

Als laatste; ervaar je nog iets positiefs aan deze crisis?
Ja, ik vind dat er veel solidariteit is. Ik heb nog nooit zoveel bloemen gekregen bijvoorbeeld, echt ontzettend leuk! En wat ik bijvoorbeeld ook erg mooi vind is om bijvoorbeeld in het nieuws te lezen, dat er een systeem is waarin het aantal bedden in ziekenhuis inzichtelijk is. Ik hoop dat dit soort dingen overeind blijven in de toekomst. Er is meer een gevoel van één zijn in de zorg, naar mijn idee. Er zijn weinig botsingen tussen bijvoorbeeld zorgverleners, maar ook tussen teams of iets dergelijks. Het voelt echt als één team! Die indruk heb ik wel, ook al werk ik hier pas net.

 

Wil je verder nog iets kwijt?
Voor de mensen die nog aan het begin van de coronacrisis zitten (want wij zitten hier wel in het epi-centrum): het is even wennen, maar uiteindelijk doe je het werk wat je altijd deed. We werken al relatief weinig zonder richtlijnen en weinig ‘evidence based’. Ook nu werk je met je stethoscoop zonder veel aanvullende mogelijkheden qua diagnostiek. Een groot deel van je werk is je ACP, en dat verandert niet. Dus als de eerste drukte van corona in het huis een beetje voorbij is, dan zie je dat je toch terug kan vallen op de basis van je werk!