Skip to main content

Tips voor het vinden van literatuur

Ben je op zoek naar wetenschappelijke publicaties over de (langdurige) zorg voor chronisch zieken, de laatste ontwikkelingen in de 1e-lijns zorg voor ouderen of evidence uit de intramurale zorg? Bijvoorbeeld voor je CAT, wetenschapsstage of voor je dagelijkse praktijk?

Wij hebben wat handige links en trucs op een rijtje gezet,

Tijdschrift voor ouderengeneeskunde

Lees het 2-maandelijkse digitale wetenschappelijke tijdschrift van onze beroepsvereniging op www.verensotijdschrift.nl. Meld je aan voor standaard ontvangst van de nieuwste editie via redactie@verenso.nl.

Impact Factors

Ben je benieuwd welke internationale peer-review tijdschriften belangrijk zijn in ons vakgebied? Kijk dan naar ranglijst van de Impact Factors, bijvoorbeeld hier.

NB Impact Factors zeggen íets over het belang van het tijdschrift, en de kwaliteit, maar zeker niet alles. Zie de uitleg over het gebruik en kanttekeningen van de impact factor.

PubMed filters

Zoeken op PubMed naar specifieke artikelen voor onze doelgroep wordt een stuk makkelijker met de volgende filters. Voor uitleg van de opbouw van de filters, lees het Nederlandse artikel in het Verenso tijdschrift (pagina 13).

Welke moet je kiezen?

  • het meest sensitieve filter (1) zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk artikelen mist van jouw onderwerp
  • het meest specifieke filter (2) zorgt ervoor dat je weinig irrelevante artikelen vindt (de NNR number needed to read is 1,15).

NB als je een (officiële) CAT maakt, dan kun je het filter niet gebruiken, want de sensitiviteit is nooit 100% en dus zou je best een artikel kunnen missen, ook op jouw onderwerp. Maar als je je even wilt inlezen over bv specifieke bijwerkingen van anti-psychotica, zorg je met de filters ervoor dat je niet alle studies bij schizofrenie onder jongeren vindt…

Hoe kun je het filter gebruiken?

  • Plak het desbetreffende filter met alle haakjes in het algemene scherm van PubMed. En klik zonodig op: Go.
  • Het filter wordt dan als een zoekactie uitgevoerd.
  • Combineer deze zoekactie (#) met je zeer sensitieve onderwerp (PICO/CAT) zoekactie. Dit kunt je het beste in de History van PubMed doen.

NCBI account

Ook kan je op vanaf PubMed standaard berichten ontvangen van nieuwe publicaties uit jouw interessegebied, bijvoorbeeld jouw CAT-onderwerp. Hiervoor maak je eerst een NCBI account aan. Zie voor verdere uitleg dit filmpje:

Heb je suggesties voor aanvullingen, laat het ons weten, via het contactformulier of via bestuurvason@gmail.com